BIM-compatibele software in steigers

BIM-compatibele software in steigers

BIM - Building Information Modelling - is niet alleen een groot voordeel voor de bouwindustrie op zich, maar ook voor ons in steigerbouw als het gaat om het efficiënt plannen en uitvoeren van bouw- en steigerprojecten. We hebben alles wat je moet weten over BIM al samengevat in onze blog. Om BIM effectief in te zetten voor jou en je klanten, moet je investeren in een aantal zaken en deze voorbereiden. Hieronder valt ook geschikte software. We hebben hier samengevat wat deze software moet kunnen en waarom deze investering voor jou de moeite waard kan zijn.

 

Geschikte steigersoftware moet compatibel zijn met BIM

Let op: Gevaar voor verwarring! BIM zelf is geen software, maar een proces om de communicatie en planning in de bouw te optimaliseren. Daarom heb je eerst specifieke software nodig die compatibel is met BIM.

Voor verschillende beroepen en functies wordt verschillende software gebruikt. Voor steigers bieden de bedrijven CPPRO en SOFTTECH bijvoorbeeld geschikte softwareoplossingen. Met behulp van het IFC-formaat wordt de informatie van alle bij het bouwproject betrokken partijen dan digitaal uitgewisseld, zodat iedereen altijd toegang heeft tot dezelfde informatie.

 

 

 

Wat moet BIM-compatibele software kunnen?

Geschikte software betekent voor jou dat het essentiële onderdelen van je werkvoorbereiding kan overnemen en optimaliseren. Dit werkt het beste als je materiaalvoorraad gedigitaliseerd is. Lees hier meer over gedigitaliseerd steigermateriaal. De software registreert hoeveel van welk steigermateriaal je op voorraad hebt zonder tijdrovende handmatige hertellingen. Daarnaast worden fouten in de werkvoorbereiding aanzienlijk geminimaliseerd. Als er een steigeronderdeel wordt vergeten bij het laden van de vrachtwagen, wordt dit al gedetecteerd voordat het materiaal op de bouwplaats wordt uitgeladen.

In het centrale digitale bouwmodel verschijnt je steigermateriaal dan als zogenaamde BIM-content, waarin alle relevante informatie over elk afzonderlijk onderdeel is opgeslagen. Laten we het eenvoudige voorbeeld nemen van een vangrail. Als het gebouw nu digitaal in de steigers wordt gezet met behulp van software, kun je de leuning op elk moment digitaal vervangen en kiezen voor een goedkopere leuning of een leuning van een ander materiaal. De resulterende veranderingen in de gegevens van je steiger, bijvoorbeeld in termen van kosten of weerstand, worden direct weergegeven. Dat komt omdat je digitale leuning, d.w.z. de BIM-content, is voorzien van alle relevante informatie. Geschikte software kan je nu automatisch voorzien van de kosten, je beladingsplan en je materiaallijst op basis van het gebouwmodel.

 

Conclusie: Een goede steigersoftware maakt je werkvoorbereiding efficiënter

Om te profiteren van de voordelen die BIM je biedt in de steigerbouw, moet je vooral letten op wat een software kan bieden op het gebied van werkvoorbereiding. Een softwareoplossing met geschikte visualisatie- en dimensioneringsfuncties stelt je vervolgens in staat om de zogenaamde BIM-toepassingen uit te voeren waarmee je bijvoorbeeld geometrische botsingscontroles kunt uitvoeren, materiaallijsten kunt maken of ook de kosten kunt berekenen.

BIM zal in de toekomst ook steeds belangrijker worden in de steigerbouw. Niet in de laatste plaats omdat sommige landen BIM al wettelijk verplicht stellen, bijvoorbeeld bij de uitvoering van infrastructuurprojecten. Het is dus de moeite waard om het onderwerp BIM bij te houden.

Heb je nog vragen over BIM? Lees dan hier onze blogpost over het onderwerp.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 3 en 6 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.