De grootste steigerprojecten ter wereld in bouw en renovatie

De grootste steigerprojecten ter wereld in bouw en renovatie

Buitengewoon grote gebouwen en bouwwerken zijn altijd een indrukwekkend gezicht en het worden bijna automatisch toeristenmagneten. Maar terwijl wij onze nekken uitrekken om de top ervan te zien, denkt bijna niemand terug aan de bouwfase. Vandaag willen we daar verandering in brengen en je kennis laten maken met een paar van de grootste steigerprojecten in de bouw en renovatie. Want de enorme architectonische en constructieve prestaties achter 's werelds meest indrukwekkende gebouwen zouden nauwelijks mogelijk zijn zonder steigers.

 

Burj Khalifa: Bouw van 's werelds hoogste gebouw

De Burj Khalifa in Dubai mag niet ontbreken in de lijst van grootste bouwprojecten. Met een indrukwekkende hoogte van 829 m is de 163 verdiepingen tellende wolkenkrabber sinds de opening in 2010 het hoogste gebouw ter wereld. En daar houden de records niet op: Burj Khalifa heeft ook het hoogste observatieplatform ter wereld, de meeste verdiepingen ter wereld, de snelste lift en het hoogste restaurant ter wereld - om er maar een paar te noemen. Tijdens de 6 jaar durende bouwperiode werden steigers niet alleen gebruikt om de gebruikelijke logistieke redenen, maar ook als bekleding om de uiteindelijke hoogte en het ontwerp van het gebouw een verrassing voor het publiek te houden.

 

 

Hangar One: Meest complexe steiger zonder het moderne gereedschap

Hangar One, oorspronkelijk gebouwd voor de huisvesting van het luchtschip USS Macon, is nog steeds één van de grootste vrijstaande constructies ter wereld. De luchtschiphangar, gebouwd in 1933 in de Californische San Francisco Bay Area, is niet alleen vanwege zijn omvang een bijzonder steigerproject. De gebogen vorm van de hangar vereiste aangepaste steigers. Een enorme prestatie van de destijds verantwoordelijke steigerbouwers - vooral als je bedenkt dat ze in de jaren dertig geen toegang hadden tot de software voor het plannen van de steigers waar we tegenwoordig niet meer zonder willen. Zelfs met moderne technologie werd de vervanging van de buitenpanelen van de hangar in 2011 een complex groot project.

 

 

Victoria Station in Londen: Dakrenovatie met aangepaste steigers

Iedereen die wel eens in een trein is gestapt op het Londense Victoria Station weet hoe druk het er is. Jaarlijks passeren ongeveer 80 miljoen passagiers de poorten van één van de belangrijkste spoorwegterminals van het Verenigd Koninkrijk. Toen er renovatiewerkzaamheden aan het ongeveer 150 jaar oude dak nodig waren, was er geen sprake van om het station voor de duur van de werkzaamheden te sluiten. Er waren steigers nodig die de lopende werkzaamheden niet zouden hinderen. Beslist een grote uitdaging en op dat moment één van de grootste steigerprojecten van dit type in Europa. Om de paden vrij te houden voor pendelaars werd een aangepaste steiger over de treinsporen gehangen. Ook werden, om de lopende operatie niet te onderbreken door lawaai of vuil, tijdelijke dakconstructies gebouwd die ook steun gaven aan de toegangssteigers.

Zonder twijfel was de renovatie van het Londense Victoria Station één van de meest indrukwekkende steigerprojecten van het afgelopen decennium. Voor een volledig projectverslag van de renovatiewerkzaamheden aan het Victoria Station, klik hier.

 

 

Gemeentegebouw van Manhattan: Hoogste steiger ter wereld

Maar wat is de hoogste steiger ooit gebouwd? Guinness World Records heeft hier een duidelijke winnaar: De steiger die in 1988 werd opgebouwd bij het 180 meter hoge Manhattan Municipal Building in New York City. Dit steigerproject kwam overeen met maar liefst 135.900 m3 steiger, 12.000 steigerframes en 20.000 aluminium planken.    

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 1 en 9?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.