De ontwikkeling van de steiger

De ontwikkeling van de steiger en wat we van toekomstige steigeroplossingen mogen verwachten

Waar steigers tegenwoordig voornamelijk van staal en aluminium zijn, werd er vroeger vrijwel uitsluitend hout gebruikt. De eerste sporen van houten steigers dateren uit de prehistorie en zijn gevonden in grotten: ze werden waarschijnlijk gebruikt voor grotschilderingen. In de duizenden jaren daarna bleef hout het belangrijkste materiaal voor steigers. Pas ten tijde van de industrialisatie veranderde dit in ijzer en staal. Sindsdien is er echter veel veranderd, en niet alleen op het gebied van materiaal. Er vinden allerlei moderne, technische innovaties plaats met betrekking tot arbeidsveiligheid, geprefabriceerde onderdelen, stabiliteit, en lichtere en beter hanteerbare systemen. Alles moet zo flexibel, efficiënt en veilig mogelijk zijn. Maar dat is niet altijd zo geweest.

 

Eenvoudig aanpasbare en hanteerbare steigers waren niet altijd vanzelfsprekend

Een eenvoudig montageproces kan tijd, werk en geld besparen - allemaal belangrijke factoren om te kunnen voldoen aan de steeds grotere vraag vanuit de bouwsector. De oudere generatie steigersystemen was echter allesbehalve makkelijk te monteren. De ooit zo populaire steiger met houten palen was arbeidsintensief en weinig flexibel en wordt daarom in het grootste deel van de wereld al niet meer gebruikt. De minstens 8 centimeter dikke houten palen werden bij elkaar gebonden met kettingen of touwen en boden weinig ruimte voor wijzigingen. Een extra uitdaging waren de gaten van een meter diep, die moesten worden uitgegraven om de steiger stabiel te houden. Na een aantal eeuwen was er dringend behoefte aan een nieuwe oplossing om veiliger, sneller en eenvoudiger steigers te kunnen bouwen.

 

De houten steigerpalen werden samengebonden met touw

 

De eerste verbeteringen in bevestigingsoplossingen

De opvolger, de steiger op basis van buizen en koppelingen, doet het al een stuk beter. Het staal is niet alleen beter bestand tegen de weersomstandigheden, maar dankzij de gelijkmatige buisdiameter ook makkelijker en dus sneller te bevestigen. De buizen worden in de gewenste richting aan elkaar bevestigd met koppelingen. Deze oplossing biedt meer flexibiliteit en heeft een hoger statisch draagvermogen, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee: de constructie is relatief zwaar en bestaat uit veel onderdelen. Dat betekent dat steigerbouwers veel meer onderdelen moeten vervoeren en verwerken om de steiger op te bouwen. Dat maakt het transport en de logistiek ook ingewikkelder, want alle benodigde onderdelen moeten op de bouwplaats aanwezig zijn en snel vindbaar zijn.

 

De steigerbuizen worden bevestigd met koppelingen

 

Steigersystemen zorgen voor een revolutie op de markt

Maar steigerfabrikanten hebben hier een oplossing voor bedacht: steigersystemen. Dit kunnen zowel frame- als modulaire steigers zijn. Steigersystemen kenmerken zich door minder onderdelen, een eenvoudige en snelle bevestigingstechnologie en een lichter gewicht en worden steeds vaker gebruikt in plaats van de ooit zo revolutionaire steigerbuizen en koppelingen. Steigersystemen zijn bepalend voor de moderne steigerbouw, want ze worden voortdurend verbeterd en vernieuwd. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan het feit dat de introductie van deze steigers nauw verband houdt met de voortdurende aanscherping van de veiligheidsnormen.

 

Hoe ziet de toekomst van de steiger eruit?

Moderne steigerproducten moeten bovenal toekomstbestendig zijn. Dit betekent dat ze zo efficiënt en eenvoudig mogelijk aangepast moeten kunnen worden aan veranderende technologie en veiligheidsnormen, zonder dat klanten steeds maar weer nieuwe systemen moeten kopen. Dit wordt mogelijk door producten als de uitschuifbare leuning, waar de ontwikkelaars van Scafom-rux momenteel aan werken. Door oude leuningen simpelweg te vervangen door de uitschuifbare leuning versnelt u het werkproces - want deze kan eenvoudig in de steiger blijven zitten.

Natuurlijk kan het nog altijd de moeite waard zijn om te investeren in nieuwe systemen, zeker als het gaat om innovaties die meer flexibiliteit bieden. Een snel monteerbare gevelsteiger met de flexibiliteits- en stabiliteitsvoordelen van een modulaire steiger is inmiddels niet langer een contradictie. Scafom-rux Super RS scoort bijzonder goed op dit gebied met zijn toekomstgerichte veiligheidsoplossingen. Dankzij de reeds inbegrepen toonaangevende leuning kan TRBS 2121 bijvoorbeeld bijzonder simpel en efficiënt worden geïmplementeerd.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over de steigers van de toekomst, neem dan eens een kijkje op onze productpagina's of download ons productoverzicht.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 5 en 9 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.