Drones in steigers

Drones in steigers

Onbemande luchtvaartuigen (UAV's) - beter bekend als drones - kunnen veel meer dan alleen voor de lol door de lucht vliegen bestuurd door amateurpiloten. In feite zit er veel potentieel in deze kleine, flexibele apparaten. Ook voor de bouw- en steigerindustrie. Hun gezichtspunt vanuit de lucht en de mogelijkheden om gegevens te verzamelen openen nieuwe mogelijkheden, vooral bij de planning van projecten.

Hoe kunnen drones worden gebruikt in steigers?

De voordelen van drones zijn overduidelijk - ze zijn licht, klein en, het belangrijkste, ze kunnen vliegen. Deze eigenschappen maken ze extreem flexibel en maken het mogelijk om vanuit compleet nieuwe hoeken te kijken. Drones kunnen ons voorzien van beelden, video's en zelfs live uitzendingen van gebieden die anders moeilijk of onmogelijk toegankelijk zouden zijn. Dit maakt ze ideaal voor een breed scala aan taken op de bouwplaats, zoals metingen, visuele inspecties en thermische lichtscans.

Drones hebben ook doorslaggevende voordelen voor jou in de steigerbouw, vooral bij de projectplanning. De beelden van de drone worden gebruikt om een 3D-model te maken van het gebouw dat in de steigers moet worden gezet tot op de millimeter nauwkeurig. Met dit 3D-model kun je je steiger snel en nauwkeurig plannen. Je kunt het vervolgens ook gemakkelijk delen met je klant en collega's. 

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een drone in steigers?

Het gebruik van drones brengt ons een stuk dichter bij meer digitaal werken in de steigerbouw. Dit heeft een aantal voordelen in je dagelijkse werk:

 

1. Projectplanning

Omdat drones gebieden tot op de centimeter nauwkeurig kunnen vastleggen, kunnen deze heel snel worden berekend. Ze nemen dus het landmeetproces over dat anders met de hand gedaan had moeten worden. Door de snelle berekening kunnen offertes en opdrachten op een tijdbesparende manier worden gemaakt. Dit kan de duur van een project aanzienlijk verkorten. Fysieke kaarten die bijvoorbeeld een gebied tot in detail dekken, kunnen ook helpen om fouten in je materiaalplanning te verminderen.

 

2. Besparingen in kosten

Planningsfouten zijn gemakkelijk te maken, vooral als de projectlocatie een verrassing of twee in petto heeft. Er wordt snel te veel of te weinig steigermateriaal naar de bouwplaats gestuurd, wat leidt tot onnodige transportkosten en vertraging van het project. Dit is waar drones van pas komen. Door je van tevoren een volledig en nauwkeurig beeld te geven van de projectlocatie, met al zijn details en bijzonderheden, kun je gemakkelijker planningsfouten voorkomen - en uiteindelijk geld besparen.

3. Veiligheid op de bouwplaats

Drones kunnen eenvoudige metingen en inspecties overnemen die anders door arbeiders zouden worden gedaan. Sinds de introductie van het gebruik van drones op bouwplaatsen hebben bedrijven 55% meer veiligheidsnormen gerapporteerd die er direct verband mee houden. Dit maakt drones een veilig en efficiënt alternatief voor controles door mensen op bouwplaatsen.

Welke functies moet een drone hebben?

Je zult keuze te over hebben bij het kiezen van je drone. Er zijn talloze modellen op de markt om te kopen of te huren. Als je een drone voor steigerdoeleinden wilt gebruiken, moet hij een aantal belangrijke kenmerken hebben om je efficiënt te ondersteunen. Dit zijn de kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een drone voor gebruik in de steigerbouw:

  • Een 4K camera zorgt voor nauwkeurige en heldere beelden, die belangrijk zijn om de nauwkeurigheid van de 3D modellen te ondersteunen.
  • Verschillende vliegmodi zorgen voor controle, zelfs bij harde wind, en de drone kan opstijgen en landen zonder tijd te verliezen.
  • Een batterij met een lange levensduur, bij voorkeur een lithium polymeer batterij. Dit is belangrijk om het monitoringproces zonder problemen te voltooien.
  • Een gestabiliseerde camera, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over wazige films of foto's.
  • Een goede GPS-module, omdat GPS en vlieghoogte worden opgeslagen in de metadata van de beelden, zodat bijvoorbeeld de hoogte van het gebouw gemakkelijk kan worden toegewezen.

Als je drone al deze functies heeft, kan hij een snelheid van 60 km/u halen en maximaal 25 minuten in de lucht blijven op één acculading. Op één dag kan hij ongeveer 40 hectare afleggen - dat is meer dan 40 voetbalvelden!

Drones kunnen niet alleen een efficiënt hulpmiddel zijn bij het werk, maar kunnen ook worden gebruikt om je project op een spectaculaire manier te laten zien, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden. Bekijk een voorbeeld in de video: 

 

Waar je aan moet denken voordat je een drone gebruikt

Waarschijnlijk denk jij er nu ook over om een drone aan te schaffen. Maar in Europa bijvoorbeeld moet je een aantal regels in acht nemen voordat je opstijgt. Hier zijn vier belangrijke punten waar je eerst aan moet denken:

1.Alle drones met een startgewicht van meer dan 250 g moeten een adresplaatje hebben, zodat de eigenaar snel geïdentificeerd kan worden als de drone beschadigd raakt.

2.Je hebt een vliegbrevet of examencertificaat nodig dat is goedgekeurd door het Federal Aviation Office van je land. Het brevet is dan geldig in heel Europa.

3.Gegevensbescherming en copyrightwetten moeten worden nageleefd, anders kunnen er zware boetes worden opgelegd.

4.Informeer jezelf van tevoren over no-fly zones zoals vliegvelden, militaire basis en andere beschermde gebieden.

Drones bieden een groot potentieel voor digitalisering in de steigerbouw. Met weinig tijd kunnen taken en processen die normaal meerdere dagen of weken in beslag zouden nemen, in slechts een paar uur worden voltooid.

Wil je meer lezen over digitalisering in de steigerbouw? Klik op de link om ons laatste blogartikel over dit onderwerp te lezen.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 1 en 6?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.