Een korte geschiedenis van steigers

Een korte geschiedenis van steigers

Steigers zijn een essentieel onderdeel van de moderne bouw en worden voor allerlei toepassingen gebruikt. Van kleine bouwprojecten tot grote industriële projecten, steigers bieden werknemers een veilig en stabiel platform om hun werk te doen - en dat doen ze al duizenden jaren.

Eén ding is zeker: bijna geen enkel groot bouwproject of architectonisch meesterwerk kan worden voltooid zonder steigers. Dit geldt zowel voor vandaag als voor vroeger. Steigers worden immers al gebruikt sinds de eerste gebouwen verrezen. En misschien nog wel veel langer.

 

Prehistorische steigers gebruikt voor grotschilderingen

Als je het geluk hebt om de grotten van Lascaux in het westen van Frankrijk te bezoeken, zie je een indrukwekkende getuigenis van de menselijke geschiedenis: de wanden van de grot zijn bedekt met duizenden kleurrijke en ingewikkeld geschilderde afbeeldingen van dieren, zoals paarden, stieren en herten, maar ook abstracte symbolen en menselijke figuren. Ongeveer 17.000 jaar geleden geschilderd.

In sommige gevallen zijn de tekeningen hoog op de plafonds van de grotten gevonden - waar onze voorouders zonder gereedschap nauwelijks bij konden komen. Rondom de schilderingen zijn zelfs moffen te vinden die aangeven dat er een steigerachtige structuur werd gebruikt om bij deze moeilijk bereikbare plekken te komen.

De basis voor een van de belangrijkste bouwtechnieken kan dus al op dit vroege punt in de geschiedenis zijn gelegd. Het is zeker dat de steiger nog veel verdere ontwikkelingen moest ondergaan voordat het de steiger werd die we vandaag de dag kennen.

 

De wanden van de grotten van Lascaux in Frankrijk zijn bedekt met schilderingen gemaakt door prehistorische mensen.

 

Het oude Egypte: Werden er steigers gebruikt om de piramides te bouwen?

Een van de meest indrukwekkende bouwwerken in de geschiedenis van de mensheid is ongetwijfeld de Piramide van Gizeh. Met een levensduur van 4500 jaar zijn ze zowel het oudste als het enige van de zeven wereldwonderen uit de oudheid dat vandaag de dag nog overeind staat.

Hoe de oude Egyptenaren erin slaagden om zulke imposante bouwwerken te bouwen zonder de hulp van moderne bouwmachines is al lang een raadsel voor historici. De Grote Piramide alleen al werd gebouwd van 2,3 miljoen blokken steen, die elk tussen de 25 en 80 ton wogen. Een van de meest plausibele theorieën is dat de arbeiders houten hellingen gebruikten om de stenen naar boven te verplaatsen.

Er kunnen ook houten steigerachtige constructies zijn gebruikt om de stenen met behulp van een touw op te tillen. Tenminste als je de Griekse historicus Herodotus mag geloven. Volgens hem werden deze steigerachtige structuren op elk niveau van de piramide gebouwd.

Steigers, zoals die mogelijk gebruikt werden bij de bouw van de piramides, bestonden uit planken en houten staanders die verbonden waren door eenvoudige knopen van zijden of wilgentakken. Hout was erg duur in het oude Egypte, dus steigers werden meestal alleen gebruikt om tempels en standbeelden te bouwen. Voor het bouwen van alledaagse huizen werden ladders gebruikt in plaats van steigers.

 

20.000 tot 40.000 mensen waren voortdurend betrokken bij de bouw van de piramides.

 

Het oude China baant de weg voor de moderne steiger

De Chinese Muur werd tijdens de Ming-dynastie in secties gebouwd met verschillende bouwtechnieken.

 

De eerste stappen in de richting van moderne steigers werden misschien al gezet in het oude China. Daar werd bamboe samengebonden met touw om structuren te vormen die erg leken op de steigers van vandaag. Vroege delen van de Chinese Muur zouden gebouwd zijn met behulp van bamboesteigers. Evoluties van bamboesteigers worden vandaag de dag nog steeds veel gebruikt, vooral in Zuidoost-Azië.

 

Bamboe steigers, zoals deze constructie in Hongkong, worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

 

"Steigerhouten monniken" in de Middeleeuwen

Tijdsprong naar de Middeleeuwen. Steigers werden nog belangrijker naarmate de architectuur zich ontwikkelde en de bouwtechnieken vooruitgingen. Bouwers maakten houten constructies die sterk genoeg waren om arbeiders en materialen te dragen, vaak met behulp van pen- en gatverbindingen om de stukken bij elkaar te houden. Deze steigers werden gebruikt om alles te bouwen, van eenvoudige huizen tot torenhoge kathedralen.

Monniken speelden een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling van steigers in de Middeleeuwen. Zogenaamde "steiger-monniken" werden tot in de 20e eeuw speciaal opgeleid in de techniek van het bouwen van kathedralen en andere heilige gebouwen met behulp van steigers. Hun steigers bestonden bijvoorbeeld uit stevige vierkante balken die met touwen en dwarsbalken aan elkaar verbonden waren. Ook werden er steeds vaker laadkranen gebruikt.

 

Moderne uitvindingen: Stalen en systeemsteigers veroveren de markt

In de 19e eeuw leidde de industriële revolutie tot de ontwikkeling van nieuwe materialen en bouwtechnieken, die op hun beurt weer leidden tot de evolutie van steigers. Er werden stalen steigers ontwikkeld, die duurzamer en gemakkelijker te monteren waren dan houten steigers. De introductie van nieuwe bouwmaterialen zoals beton en staal vereiste ook nieuwe soorten steigers en er werden gespecialiseerde systemen ontwikkeld om aan deze behoeften te voldoen.

In de 20e eeuw bleven steigers zich ontwikkelen naarmate de bouwmethoden geavanceerder werden. Systeemsteigers werden populair in de jaren 1950 en in de jaren 1980 werden de eerste rolsteigers ontwikkeld, waardoor arbeiders steigers gemakkelijker konden verplaatsen.

Moderne steigers zijn ontworpen om licht, duurzaam en eenvoudig te monteren te zijn, waardoor ze een essentieel hulpmiddel zijn voor bouwvakkers over de hele wereld. Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis en de toekomst van steigers.

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 6 en 5 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.