Het verschil tussen geverfde en gegalvaniseerde steigers

Corrosiebescherming van steigers: geverfde vs. gegalvaniseerde steigers

Een steiger moet niet alleen van sterk, hoogwaardig materiaal gemaakt zijn om lang houdbaar en nuttig voor je te zijn, maar hij moet ook beschermd zijn tegen weersinvloeden en tegen de hitte die bijvoorbeeld bij het lassen ontstaat. Daarom zijn goede steigersystemen beschermd tegen corrosie. Als het om bescherming tegen corrosie gaat, kun je kiezen uit verschillende soorten. Bij steigers zijn vooral het verven of verzinken van staal populair. Lees hier waarom dat zo is en welke methode het beste bij je gebruiksgevallen past.

 

Wanneer heb je eigenlijk corrosiebescherming nodig?

Eigenlijk ligt het voor de hand: je steigermateriaal moet tegen corrosie beschermd worden, om het te beschermen tegen roest en andere beschadigingen. Die zijn niet alleen ontsierend, maar vormen ook een echt veiligheidsrisico, omdat ze het steigermateriaal kunnen verzwakken. Dus als je lang het beste uit je steiger wilt halen, moet je aandacht besteden aan de manier waarop hij tegen corrosie beschermd is. Hij wordt immers altijd blootgesteld aan invloeden van buitenaf - of hij nu buiten in de regen staat of de hitte van het lassen en de invloed van bouwmaterialen moet weerstaan. Als het erom gaat steigers tegen corrosie te beschermen, heb je een paar mogelijkheden, en nu stellen we je voor aan twee van de populairste.

 

Geschilderde steigersystemen

Het verven van steigermateriaal is één van de populairste manieren om het tegen roest en oxidatie te beschermen. De verf vormt een beschermende laag rond het materiaal. Als het steigermateriaal nu in contact komt met water, wordt het staal onder de beschermende laag niet aangetast. Behalve bescherming tegen corrosie biedt verven nog een ander voordeel. Vooral op bouwterreinen waar verschillende steigerbouwers werken, moet steigermateriaal van elkaar onderscheiden worden. Verven kan gebruikt worden om het steigermateriaal te personaliseren, zodat gemakkelijk te zien is welke leuning bij wie hoort.

 

Steigermateriaal wordt geverfd om het tegen corrosie te beschermen

 

Verzinkte steigersystemen

Verzinkt steigermateriaal wordt in een zinkbad bekleed met een beschermende laag van b.v. zink. De eigen productie-installaties van Scafom-rux verzinken ons steigermateriaal thermisch, zodat het beschermd is tegen milieu-invloeden van binnen en van buiten.

Gegalvaniseerde steigers hebben ten opzichte van geverfde steigers het voordeel dat ze duurzamer zijn en veel minder onderhoud vergen. Dit komt omdat schade aan de verf ook betekent dat de bescherming tegen invloeden van buitenaf vermindert. Om dit te voorkomen moeten regelmatig herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Pas nadat de schade hersteld is, het getroffen steigerdeel opnieuw geverfd en getest, mag het weer gebruikt worden. Daarom vind je geverfde steigers eerder op bouwplaatsen waar ze niet aan extreme omstandigheden worden blootgesteld.

Ten laatste met de langere levensduur en de aanzienlijk lagere reparatiekosten wordt het feit dat de aanvankelijke aanschafkosten van gegalvaniseerde steigers vaak hoger zijn dan die van geverfde steigers weer goedgemaakt. Afhankelijk van hoe lang je je steiger wilt gebruiken, kun je uiteindelijk zelfs goedkoper uit zijn.

Een goed voorbeeld van de economische voordelen van thermisch verzinkt staal boven geverfd staal vind je in de architectuur - meer bepaald in de Eiffeltoren in Parijs. Het daar gebruikte staal werd tegen corrosie beschermd door verven. Deze beschermende verflaag moet echter om de 7 jaar vernieuwd worden. Dit kost niet alleen veel tijd - het kost telkens ongeveer 2 jaar om opnieuw te verven - maar ook geld: in het verleden kostte slechts één nieuwe verflaag op het Parijse oriëntatiepunt 4 miljoen euro. Als de Eiffeltoren van thermisch verzinkt staal was gebouwd, zouden dit onderhoudswerk en deze kosten niet nodig geweest zijn - ook al is de kleur weliswaar waarschijnlijk een groot deel van zijn charme.

Terug naar steigers. Gegalvaniseerde steigers vind je op elk soort bouwplaats. Ze zijn vooral populair in de offshore sector, in de scheepsbouw of in andere sectoren waar ze aan extreme omstandigheden blootgesteld worden. Het hoge zoutgehalte van het water kan er bijvoorbeeld toe leiden dat verf gemakkelijker afbladdert. Gegalvaniseerd staal is hier beter tegen bestand dan verf.

 

Scafom-rux steigersystemen worden gegalvaniseerd in onze eigen productie-installaties.

 

Ongeacht of de steiger geverfd of gegalvaniseerd is - als je lang iets uit je steigersysteem wilt halen, moet je ervoor zorgen dat het beschermd is tegen corrosie. Bij het nemen van je beslissing moet je natuurlijk eerst en vooral je budget in het oog houden. Je moet opmerken dat

  • Geverfde steigers kunnen vaak voor een lagere initiële investering gekocht worden, maar je moet ook rekening houden met de bijkomende onderhoudskosten
  • Gegalvaniseerde steigers vergen vaak een grotere initiële investering, maar er zijn nauwelijks latere onderhoudskosten

Met méér dan 50 jaar ervaring in de steigerindustrie is Scafom-rux er om je te helpen beslissen welke steiger voor jou de juiste is. Voor een overzicht van onze steigersystemen en toebehoren, kijk in ons productenoverzicht.

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Bereken het volgende: 7 plus 9.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.