Hoe word je een steigerbouwer
Zoek je een veelzijdige baan met veel actie en teamgeest? Dan is het heel waarschijnlijk dat steigerbouwer het juiste beroep voor je is.
In het dagelijks leven loop je waarschijnlijk de hele tijd langs het werk van een steigerbouwer - zeker vaak zonder de ingewikkelde steigerconstructies echt op te merken. Maar achter de buizen en planken gaan heel wat uitdagingen en oplossingsstrategieën schuil die een steigerbouwer elke dag tegenkomt.
In feite zijn geen twee steigerprojecten precies hetzelfde. Van de renovatie van een gevel van een gezinswoning tot bruggenbouw en scheepsbouw - steigers worden overal gebruikt waar bouw- en onderhoudswerk mogelijk is. En om steigers correct te kunnen opbouwen, afbreken, ombouwen en onderhouden, heb je de juiste know-how nodig. Lees verder om te leren hoe je de juiste vaardigheden en kwalificaties kunt verwerven om steigerbouwer te worden.
Wat zijn de belangrijkste taken van een steigerbouwer?
Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet wat een steigerbouwer eigenlijk de hele dag doet. In het kort omvatten hun essentiële taken:
- planning, berekening zowel als voorbereiding van de bouwtekening van de steiger
- monteren, demonteren en, indien nodig, verankeren van werk- en beschermingssteigers, bekistingen, noodtrappen, tribunes en meer, en het klaarmaken van de respectieve staanplaats
- keuze, laden en vervoer van het benodigde steigermateriaal
- opslag en onderhoud van het steigermateriaal
- metingen en berekeningen, b.v. van standplaatsen en materiaalhoeveelheden
Naleving van de geldende veiligheidsnormen is van groot belang voor het dagelijkse werk in steigers. Elke steigerbouwer moet ze kennen en ze altijd toepassen om de grootst mogelijke veiligheid op het werk te garanderen.
Wat kun je verwachten tijdens je opleiding tot steigerbouwer?
De manieren om steigerbouwer te worden zijn even gevarieerd als het beroep zelf. Van opleiding op de werkplek tot speciale cursussen voor aspirant-steigerbouwers, bv. in Construction Operations, zijn er verschillende manieren om deze loopbaan te volgen. In sommige landen kun je zelfs een leerlingschap van maximaal 3 jaar als steigerbouwer doen. In die tijd leer je bijvoorbeeld:
- hoe je een steiger plant en de nodige berekeningen maakt
- aan welke bouwvoorschriften en veiligheidsnormen je moet voldoen en hoe je dat moet doen
- hoe je blauwdrukken, schema's en bouwschetsen moet begrijpen en maken
- hoe kranen en takels te bedienen voor het laden van steigermateriaal
Doorgaans heeft de opleiding een tweeledige structuur. Zo leer je op een vakschool de nodige theorie. Dit omvat onder andere:
- hoe je de technisch relevante details van bouwtekeningen en schetsen kunt lezen
- hoe je technische documentatie opstelt en gebruikt
- hoe je draagvermogens berekent en afmetingen bepaalt
- hoe je op de bouwplaats aan de wettelijke voorschriften en veiligheidsnormen moet voldoen
- en last but not least, hoe je met bepaalde materialen zoals staal, aluminium of kunststoffen moet werken.
In het leerbedrijf draait alles om de praktijk. Dat betekent: op naar de bouwplaats! Want je leert het vak van steigerbouwer niet alleen door louter theorie, maar vooral door praktisch te werken. In de praktijk leer je over de afzonderlijke onderdelen van een steigersysteem en hoe je ze goed met elkaar verbindt. Maar voor je met je eigen eerste steigerassemblage kunt beginnen, zul je ontdekken dat je eerst nog heel wat moet doen. Je zult leren
- hoe je een plattegrond van de steiger maakt en bouwschetsen
- hoe je het steigermateriaal op de juiste manier naar de bouwplaats vervoert
- hoe je de stabiliteit van de ondergrond kunt controleren
- en hoe je die zo nodig voor de steiger kunt voorbereiden.
Als je dat allemaal onder de knie hebt, kun je hoog beginnen te klimmen. Je moet een hoofd voor hoogtes hebben. Net als je geschoolde collega's zet je de steiger slag voor slag in elkaar - altijd onder het toeziend oog van je geschoolde opzichter, natuurlijk. Dat is des te belangrijker, want steigers vereisen teamwerk en iedereen moet voor 100 procent op de handelingen van de anderen kunnen vertrouwen. In de loop van je opleiding zul je steeds meer zelfstandig mogen werken.
Veel loopbaanperspectieven in de steigerbouw
In de meeste landen mag niet iedereen die steigers nodig heeft voor zijn werk ze zomaar zelf opbouwen en afbreken. Daarvoor heb je personeel nodig dat goed opgeleid is. En dit is waar jij om de hoek komt kijken. Want nadat je een stage of opleiding tot steigerbouwer voltooid hebt, zul je overal nodig zijn waar er bouwwerk te doen is. Je hebt veel arbeidsmogelijkheden, bv.
- in steigerbouwbedrijven
- in de bruggenbouw
- in de tunnelbouw
- op scheepswerven
- in de mijnbouw
- voor tribune- en podiumbouw in de evenementenindustrie
En er zijn ook veel mogelijkheden voor bijscholing. Je kunt bijvoorbeeld voortbouwen op je opleiding tot steigerbouwer en, bijvoorbeeld, een vervolgopleiding volgen tot
- steigerinspecteur
- opzichter of teamleider
- constructiemanager
- projectleider
- of zelfstandige met je eigen steigerbouwbedrijf
Klinkt je dit goed in de oren? Hieronder hebben we een paar nuttige links voor je om je op weg te helpen in de steigerbouw:
Neem contact op
Stronger. Together.
Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.
Reacties
Reactie toevoegen