ISO 9001-certificering in steigers - voordelen en certificeringsproces in een oogopslag

ISO 9001-certificering in steigers - voordelen en certificeringsproces in een oogopslag

Ze hangen vaak ingelijst in de entree van een bedrijfspand of worden op zijn minst vermeld op de website van het bedrijf: de ISO-certificeringen die een bedrijf heeft ontvangen blijven zelden onvermeld.

Wij bij Scafom-rux hebben onlangs ook onze ISO 9001 her certificering ontvangen. Maar wacht: wat betekent het eigenlijk als een bedrijf ISO-gecertificeerd is? Lees hier meer over de voordelen van ISO-certificering.

 

Wat is een ISO-certificaat?

Voor jou als klant zijn certificeringen op zich al een goed eerste teken dat je te maken hebt met een kwaliteitsgericht bedrijf. Met name het ISO 9001-certificaat vertelt je of het kwaliteitsmanagement van een bedrijf voldoet aan de ISO 9001-norm van de International Standards Organisation. Deze zijn internationaal erkend en zijn bedoeld om kwaliteitsgerichte processen in het dagelijkse werk te garanderen.

Maar wat betekent dat precies? Om kwaliteitsgerichte processen te implementeren, heeft een bedrijf een kwaliteitsmanagementsysteem nodig. Het ISO-certificaat wordt afgegeven als dit kwaliteitsmanagementsysteem voldoet aan de ISO 9001:2015-norm. Het moet onder andere aan de volgende criteria voldoen:

  • Uniform gedefinieerde structuren binnen een bedrijf, waarin duidelijke rollen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn toegewezen
  • Processen die geoptimaliseerd zijn om aan de eisen van de klant te voldoen
  • Voortdurende controles en verdere ontwikkeling van de processen

Als het kwaliteitsmanagement van een bedrijf deze punten implementeert, kunnen zowel potentiële als zwakke punten sneller worden herkend. En uiteindelijk heeft dit ook invloed op de kwaliteit van de dienstverlening aan u als klant.

 

Wat zijn de voordelen van het ISO-certificaat voor klanten en bedrijven?

Aan de ene kant vertelt een ISO-certificaat je als klant snel dat een aanbieder kwaliteitsgericht is en je daarom echt toegevoegde waarde kan bieden. Maar ook als je zelf een bedrijf runt, heeft een kwaliteitsmanagementsysteem opgezet volgens ISO 9001:2015 met bijbehorende certificering belangrijke voordelen.

In het kort heeft een ISO-certificering de volgende voordelen voor je bedrijf:

  • Processes are optimised which makes the exchange of goods and services much easier - also on an international level.
  • The quality of the product or service is increased through well-designed work processes.
  • Costs can be reduced and profits increased
  • Customer satisfaction increases, as clearly defined processes ensure faster processing of enquiries, requests or complaints.
  • The implementation of ISO 9001:2015 in quality management ensures more transparency and reliability and is thus a decisive factor in winning new customers.

Over het geheel genomen draagt ISO-certificering bij aan een groter concurrentievermogen van je bedrijf. Je kunt meer te weten komen over de implementatie van ISO 9001:2015 in het QMS van je bedrijf door op de link te klikken.

Wat is het proces voor ISO-certificering?

Maar hoe krijgt je bedrijf zijn ISO-certificaat na het implementeren van kwaliteitsmanagement volgens ISO 9001:2015? Allereerst moet je een certificatie-instelling inhuren om je bedrijf te auditen op de implementatie van ISO 9001:2015. Als je een certificatie-instelling kiest, zorg er dan voor dat je een geaccrediteerde kiest om een kwalitatief hoogwaardige norm te garanderen. Het vergelijken van de prijzen en diensten van verschillende certificeringsinstanties kan ook lonen. Je kunt meer lezen over advies en voorbereiding op ISO-certificering door op de link te klikken.

Als je eenmaal een certificeringsinstantie hebt gekozen, zal deze één of meer auditors de opdracht geven om de certificeringsaudits in je bedrijf uit te voeren. Het certificeringsproces is verdeeld in verschillende fasen:

 

Fase 1: De certificeringsaudits uitvoeren

Het certificeringsproces bestaat uit de certificeringsaudit fase I en fase II. Optioneel kan vooraf een pre-audit worden uitgevoerd om de sterke punten en het potentieel voor verbetering van het kwaliteitsmanagementsysteem te identificeren.

Certificeringsaudit fase 1

Er wordt een algemene analyse van de documentatie van het kwaliteitsmanagementsysteem (bijvoorbeeld in de vorm van een QM-handboek) uitgevoerd om te bepalen of aan alle eisen van de ISO 9001-norm wordt voldaan. Als dit niet het geval is, moeten deze afwijkingen van de norm worden gecorrigeerd vóór de fase 2-audit.

Certificeringsaudit fase 2

De tweede fase van de certificeringsaudit bestaat uit een beoordeling van de implementatie en effectiviteit van alle QMS-processen volgens de ISO 9001:2015-norm. Hiervoor bezoekt de auditor(s) je bedrijf op locatie, spreekt hij/zij met werknemers en managers en beoordeelt hij/zij de documentatie en administratie.

Als beide audits zijn afgerond, worden de resultaten gepresenteerd in een slotbijeenkomst en worden er, indien nodig, actieplannen afgesproken. Als er nog steeds afwijkingen van de norm zijn, worden er meestal 30 dagen gegeven om deze te corrigeren.

Fase 3: Het ISO 9001:2015 certificaat wordt uitgegeven

 

De resultaten van de certificeringsaudit worden beoordeeld door de onafhankelijke certificeringsinstantie. Als aan alle eisen van de norm is voldaan, wordt het ISO 9001-certificaat afgegeven.

Fase 4: Toezicht audits en her certificering

 

Eén keer per jaar wordt er een toezicht audit uitgevoerd. Hierbij wordt bepaald of nog steeds aan de eisen voor ISO-certificering wordt voldaan. Na drie jaar vindt een uitgebreidere her certificeringsaudit plaats, vergelijkbaar met de audit voor de eerste certificering.

ISO 9001:2015 maakt internationale samenwerking gemakkelijker

Als het certificeringsproces eenmaal is afgerond, kan een ISO-gecertificeerd bedrijf zich ook verheugen op veel voordelen op internationaal niveau. De uniforme ISO-norm zorgt er namelijk voor dat bijvoorbeeld bij de uitwisseling van goederen en diensten tussen twee ISO-gecertificeerde bedrijven dezelfde norm wordt gehanteerd. Dit voorkomt dat verschillende processen de internationale uitwisseling van goederen en diensten ingewikkeld maken. Deze wereldwijde vergelijkbaarheid bevordert samenwerking, geeft transparantie aan en opent uiteindelijk nieuwe markten.

Als je meer wilt weten over certificering in steigers, kun je hier ons blogartikel over het onderwerp lezen.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 9 en 8?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.