Recente marktontwikkelingen in vrachtprijzen

Recente marktontwikkelingen in vrachtprijzen en hoe je ermee om kunt gaan

Wat de prijsontwikkeling betreft, is er op dit moment veel gaande op bijna alle niveaus binnen de steigerbranche. Vorige week vertelden we je over de huidige situatie voor aluminium en staal. De prijzen van deze belangrijke materialen worden niet alleen geregeld door productiekosten, vraag en aanbod, maar ook door de manier waarop ze op hun bestemming komen. Daarom willen we je een overzicht geven van de actuele marktontwikkelingen op het gebied van logistiek en transport. Bovendien krijg je een paar tips over hoe je de huidige situatie zo goed mogelijk onder de knie kunt krijgen.

Vrachttarieven stijgen verder

De stijgende prijzen voor materialen als aluminium en staal hebben niet alleen te maken met een materiaaltekort, maar ook met de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen die ontstonden door de Covid-19 crisis. Vooral de prijzen voor containervervoer per schip zijn het afgelopen jaar omhooggeschoten. Dit geldt vooral voor containers die van Azië naar Europa of Noord-Amerika worden verscheept. Mede door pandemie-gerelateerde sluitingen van Chinese havens, zoals de Yantian haven in Shenzhen in Zuid-China, zijn er tot op de dag van vandaag verstoringen in de wereldwijde bevoorradingsketens ontstaan.

Terwijl een transport met een 40ft vrachtschip met iets minder dan 2000 USD al 500 USD duurder was dan in het voorgaande jaar, stegen de prijzen in september vorig jaar tot niet minder dan 16000 USD.

 

Bron: https://www.drewry.co.uk/supply-chain-advisors/supply-chain-expertise/world-container-index-assessed-by-drewry

 

Volgens de Drewry World Container Index ligt de prijs voor een zending van Shanghai naar één van de Europese havens tussen de 11000 en rond de 12000 USD. De vrachtprijzen van Shanghai naar Los Angeles liggen iets lager en bedragen ongeveer 9.000 USD per 40 ft container (per 14 april). De samengestelde index is dus 62 procent hoger dan een jaar geleden. En dit komt ook tot uiting in de grondstofprijzen. Want vooral China is één van de grootste metaalproducenten.

Bedrijven kunnen zich op zulke knelpunten in de aanvoer bijzonder goed voorbereiden door hun producten uit verschillende bronnen te betrekken. Gelukkig heeft Scafom-rux jaren geleden besloten om onze productie-installaties strategisch te plaatsen. Wij hebben productiefaciliteiten in China, maar ook in België, Roemenië en Polen. Zo kunnen we het hoofd bieden aan transportmoeilijkheden en je op betrouwbare wijze het steigermateriaal blijven leveren dat je nodig hebt.

Hoe zit het met vervoer door de lucht en over de weg?

Door de problemen met het zeevervoer proberen veel leveranciers nu steeds meer over te schakelen op weg- en luchttransport. De oorlog tegen Oekraïne en de daarmee gepaard gaande sancties tegen Rusland hebben hier echter ook merkbare gevolgen voor de mogelijkheden en prijzen. Vooral de prijs van brandstof bereikte in maart 2022 zijn hoogste peil sinds 2008. Daarnaast wordt vrachtvervoer door de lucht, vooral tussen Azië en Europa, nog moeilijker door de sluiting van het Russische luchtruim.

Naast de hogere brandstofprijzen veroorzaakt ook het aanhoudende tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Europa en Amerika problemen op de routes over land. Vooral in Europa komen de vrachtwagenchauffeurs meestal uit Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië en Oekraïne. Het tekort in deze belangrijke beroepsgroep wordt nu nog verergerd door de terugkeer van veel Oekraïense chauffeurs naar hun thuisland en de tijdelijke moeilijkheden die chauffeurs uit andere landen hebben om Oekraïne weer te verlaten.

 

Wat kun je nu doen om de stijgende kosten het hoofd te bieden?

Zeker, niemand houdt van stijgende kosten - maar er zijn manieren waarop je ze kunt opvangen.

Voor steigers kun je deze tips volgen:

  • Steigers huren is een lonend alternatief voor kopen, want je kunt bestaand steigermateriaal gebruiken dat al bij je in de buurt is. Zo kun je de kosten voor transport tot een minimum beperken. Ons team geeft je graag advies over de mogelijkheden om steigers te huren.
  • Een goede planning is natuurlijk altijd belangrijk. Maar juist nu moet die zo goed mogelijk doordacht en vooruitziend zijn, zelfs voor kleinere projecten.
  • Juist nu is goede communicatie met je leveranciers van materiaal en steigers de sleutel. Deel je plannen en strategieën vroegtijdig met je leveranciers om processen effectief te coördineren.

Heb je tips voor collega's over hoe om te gaan met stijgende prijzen? Schrijf ze gerust in de commentaren.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Bereken het volgende: 6 plus 7.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.