Soorten steigers - hangsteigers

Soorten steigers - hangsteigers

Of het nu gaat om renovatie, reparatie of nieuwbouw - steigers zijn niet meer weg te denken uit de bouwsector of de industrie. Geen wonder dat er voor elke toepassing een geschikte steiger is. Voor bepaalde werkzaamheden wordt bijvoorbeeld een hangsteiger gebruikt. Lees hier wanneer dit een goed alternatief is voor een ondersteunde steiger.

 

Wat is een hangsteiger?

Hangsteigers zijn werkplatforms die met kabels, touwen of kettingen zijn bevestigd aan een bovengrondse structuur zoals brugelementen of plafonds.

Ze kunnen worden gebruikt om toegang te creëren tot werkplekken die anders moeilijk of onmogelijk bereikbaar zouden zijn. Hangsteigers worden daarom vaak gebruikt in de volgende gebieden:

  • Plafondrenovaties
  • Renovatie en onderhoud van bruggen en andere infrastructuurprojecten
  • Onderhoudsprojecten in industrieën als olie en gas, chemie en meer
  • Scheepswerven en offshore projecten

Voor dergelijke projecten kan het moeilijk of enorm tijdrovend zijn om een ondersteunde steiger vanaf de grond op te bouwen.

Hangsteigers kunnen betrouwbaar toegang verschaffen tot werkgebieden die bijvoorbeeld boven ongelijke of niet-dragende oppervlakken, water, verkeerswegen of gebieden die belemmerd worden door elementen als tanks, leidingen of machines liggen. Ook voor werkgebieden op zeer grote hoogte, zoals plafondrenovaties aan hoge constructies, kunnen met hangsteigers vaak grote hoeveelheden materiaal en arbeid worden bespaard.

Vanwege het lagere draagvermogen in vergelijking met een ondersteunde steiger worden hangsteigers meestal gebruikt voor schoonmaak-, inspectie-, onderhouds-, reparatie- of schilderwerkzaamheden.

 

Soorten hangsteigers en hun toepassingsgebieden

Niet alle steigers zijn hetzelfde. Dus zijn er natuurlijk verschillende soorten hangsteigers voor verschillende doeleinden.

Je kunt onderscheid maken tussen verrijdbare en statische hangsteigers. Mobiele hangsteigers kunnen zowel horizontaal als verticaal verplaatst worden en worden vaak gebruikt voor werkzaamheden als schoonmaken, bijvoorbeeld aan glasgevels, waarbij de steiger verplaatst moet worden.

 

Zwaaistages als deze behoren tot het type verrijdbare hangsteigers

 

Statische hangsteigers zijn bevestigd aan meerdere ophangpunten en zijn ontworpen als vogelkooistellingen. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor werkzaamheden aan hoge plafonds of voor bruggenbouw.

 

Statische hangsteigers van Scafom-rux modulair steigermateriaal

 

Wat maakt een goede hangsteiger?

Als je een statische hangsteiger nodig hebt die je bijzonder snel en veilig kunt opbouwen, is een hangsteigersysteem aan te bevelen. Net als bij systeemsteigers, die vanaf de grond worden opgebouwd, bestaat ook het hangsteigersysteem uit geprefabriceerde onderdelen die snel en gemakkelijk in elkaar kunnen worden gezet.

De opbouw kan er dan bijvoorbeeld uitzien als de Scafom-rux hangsteiger RINGSCAFF SKY:

 

RINGSCAFF SKY bestaat uit onderdelen van de beproefde RINGSCAFF modulaire steiger en is daarmee compatibel. Dit houdt de kosten laag en maakt de montage bijzonder snel en eenvoudig. Elke montagestap kan met handgereedschap worden uitgevoerd.

Een goed hangsteigersysteem moet de volgende voordelen hebben:

  • Je veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Een hangsteiger die aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet, moet daarom kunnen worden opgebouwd en afgebroken terwijl je altijd op een stevig platform staat en zonder riskante klimpartijen om afzonderlijke onderdelen onder het werkvlak te bevestigen. Bovendien moet het niet naar beide kanten kunnen zwenken.
  • Hoe minder gereedschap je op de steiger hoeft mee te nemen, hoe Idealiter heb je geen mechanisch gereedschap nodig om je hangsteiger te monteren, maar alleen handgereedschap dat gemakkelijk te vervoeren is.
  • De compatibiliteit van je hangsteiger met een modulair steigersysteem bespaart materiaal en kosten.
  • Net als bij een systeemsteiger moet de montagemethode zo foutloos mogelijk De geprefabriceerde onderdelen zorgen ervoor dat verbindingselementen zoals koppelingen, schroeven of ty-raps, die gemakkelijk vergeten kunnen worden, niet eens nodig zijn.
  • Natuurlijk moet het draagvermogen overeenkomen met de werkzaamheden die op de steiger moeten worden uitgevoerd. Door het ontbreken van steunen op de grond komt het draagvermogen van een hangsteiger meestal overeen met belastingklasse Dit betekent dat werkzaamheden met een kleine materiaalopslag zonder problemen op de steiger kunnen worden uitgevoerd.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 8 en 4 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.