Steigers bij grootschalige evenementen

Steigers bij grootschalige evenementen - waar moet je op letten bij een steigerleverancier

Het festivalseizoen van dit jaar was een groot succes. Na een pauze van twee jaar maakt dat niet alleen muziekfans weer blij, maar ook alle medewerkers die met veel liefde en plezier deze evenementen opbouwen.

Het Scafom-rux modulaire steigersysteem RINGSCAFF werd dit jaar ook gebruikt voor het hoofdpodium op Dominator Festival 2022 in Eersel in Nederland.

 

Montage van de mainstage van het Dominator Festival 2022.

 

Om dit soort projecten ook na twee jaar zonder grootschalige evenementen soepel te laten verlopen, moeten veel organisatoren zich nu heroriënteren om zich goed aan te passen aan de huidige omstandigheden. Het is belangrijker dan ooit om in je steigerleverancier een betrouwbare partner te hebben. Lees in onze blog op welke kenmerken je moet letten bij een steigerleverancier en in hoeverre ze nuttig voor je zijn.

 

Wat is belangrijk bij het kiezen van een steigerleverancier voor een evenement?

Een steiger voor een groot buitenevenement zoals een muziekfestival stelt heel eigen eisen. Wanneer enkele duizenden mensen samenkomen, moet de steiger er niet alleen als nieuw uitzien, maar vooral duurzaam en veilig zijn. Om dit betrouwbaar te kunnen uitvoeren is het kiezen van de juiste steigerleverancier onontbeerlijk.

Deze factoren kunnen het verschil maken:

 

1. Betrouwbare bevoorrading van je steigermateriaal

De Covid-19 pandemie heeft de evenementenbranche op zijn kop gezet. Natuurlijk hoeven de organisatoren geen twee keer verteld te worden dat de zaken eindelijk weer kunnen beginnen. Het steigermateriaal dat tijdens de pauze niet is gebruikt, moet nu zo snel mogelijk weer worden aangevuld.

Tegelijkertijd beleven andere sectoren zoals de bouw een opleving en is er meer vraag naar steigers dan ooit. Daarom is het voor jou het belangrijkste om zorgvuldig na te gaan of het steigermateriaal dat je nodig hebt ook betrouwbaar in de gewenste hoeveelheid geleverd kan worden. Een goede steigerleverancier zal open met je communiceren en de juiste oplossing voor je zoeken.

Om flexibel te blijven kun je ook de volgende opties overwegen:

  

1.1 Steigerverhuur brengt weer leven in je inventaris

Steigerhuur is een lonend alternatief op het kopen van steigermateriaal, vooral voor de evenementenbranche. Dit komt vooral omdat

  • De projectduur van steigers bij evenementen meestal minder dan 12 weken is en steigerhuur daarom bijzonder kosteneffectief is.
  • Je kunt je voorraad op korte termijn aanvullen voor het festivalseizoen, zonder dat je het extra steigermateriaal hoeft op te slaan wanneer het niet in gebruik is.

Steigers huren is dus juist nu een goede oplossing om je voorraad en daarmee je bedrijf snel op te krikken. Lees meer over steigerverhuur in onze blog.

 

1.2 Steigersystemen met mengkeuringen geven je keuzevrijheid

Steigermateriaal kopen of huren dat goedgekeurd is om te mengen met andere steigersystemen, bijvoorbeeld in de 07-maat, is ook een groot voordeel als de vraag naar steigers groot is. Zo blijf je zo flexibel mogelijk bij het kiezen van je steigerleverancier en kun je kiezen tussen de beste aanbiedingen. Lees meer over de voordelen van mengkeuringen voor steigersystemen in onze blog.

2. De geschikte steigeroplossing

Steigers die gebruikt worden voor een evenement moeten stabiel, duurzaam en veilig zijn. In de meeste gevallen is de steiger van keuze een modulair steigersysteem in 07 afmetingen.

Modulaire steigersystemen zoals onze RINGSCAFF steigers in 07 of metrische afmetingen zijn niet voor niets een populaire oplossing, niet alleen in de bouw, chemische fabrieken of de offshore sector, maar ook voor grote evenementen zoals muziekfestivals. Dankzij hun modulaire ontwerp zijn ze snel en gemakkelijk op te bouwen, zijn ze onovertroffen qua veelzijdigheid, vooral voor complexe constructies en ongebruikelijke vormen, en hebben ze uitstekende stabiliteitswaarden. Ook op het gebied van veiligheid kunnen modulaire steigersystemen punten scoren. Klik hier om meer te lezen over de voordelen van modulaire steigersystemen.

Want vooral als veel mensen op één plek samenkomen, moet de veiligheid van alle betrokkenen altijd de hoogste prioriteit hebben. Daarom komen voor grote evenementen alleen steigersystemen in aanmerking die aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoen. Productcertificaten en goedkeuringen van gerenommeerde instituten als DIBT, AENOR en AFNOR vertellen je of een steiger voldoet aan de eisen van de evenementenbranche.

3. Vlot lopende logistiek

Timing is alles. Dit geldt vooral voor festivals met vaste data. In het geval van vrijstaande steigerconstructies zoals podiumstructuren of steunen voor lichten, schermen of luidsprekers betekent dit dat een bijzonder grote hoeveelheid materiaal in een zo kort mogelijke tijd op het festivalterrein moet aankomen. En ook de opbouwtijden zijn strak getimed. Dus logistiek moet alles passen, zodat de montage van de steigers geen vertraging oploopt.

Een goede steigerleverancier ondersteunt je bij de levering en het latere retourtransport van het steigermateriaal, zodat het benodigde materiaal in de volgorde van montage betrouwbaar beschikbaar is op het festivalterrein.

 

4. Aanpassingsvermogen van de steigerleverancier

Steigers bij grote evenementen zijn niet alleen een arbeidsmiddel, ze moeten er ook goed uitzien. Vieze vol met cement of verf steigeronderdelen die vanachter dekzeilen naar buiten gluren of zelfs helemaal zichtbaar zijn, maken niet de beste indruk. Als je steigermateriaal wilt huren, zorg er dan voor dat het voldoende gereinigd is of dat je nieuw materiaal krijgt. Dit bespaart je veel stress en werk, vooral onder tijdsdruk. Bespreek ook met je steigerleverancier of er andere mogelijkheden zijn om je steigermateriaal aan te passen.

Plan jij een steigerproject bij een evenement? Ons team ondersteunt je graag! Klik hier om contact met ons op te nemen.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 4 en 2?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.