Steigers in de infrastructuursector - typen steigers en uitdagingen in de bruggenbouw

Steigers in de infrastructuursector - typen steigers en uitdagingen in de bruggenbouw

Overal waar transportnetwerken, bruggen, openbare gebouwen of zelfs aan- en afvoerfaciliteiten zoals waterleiding-, energie- of communicatienetwerken nieuw worden gebouwd of onderhouden, zijn steigers meestal niet ver weg. Dit komt omdat infrastructuurprojecten een groot deel uitmaken van de gebieden waar steigers worden gebruikt. En de wereldwijde vraag naar vernieuwing van infrastructurele gebouwen is enorm. Eén van de meest relevante voorbeelden: bruggen.

Deze bereiken onvermijdelijk op een bepaald moment de grenzen van hun levensduur. Het resultaat is noodzakelijke renovatie en vernieuwing. Natuurlijk brengt dit ook de nodige uitdagingen met zich mee voor steigers. Lees verder om te leren waar je op moet letten bij het plaatsen van steigers voor bruggen en welk type steiger voor welke toepassing wordt gebruikt.

 

Soorten steigers voor bruggenbouw en renovatie

Stel je je dagelijkse reis naar je werk eens voor - en dan laat je de bruggen die je onderweg oversteekt nog buiten beschouwing. Best moeilijk om je bestemming te bereiken, nietwaar? Het is duidelijk dat bruggen een onmisbaar onderdeel van onze infrastructuur zijn. Bijna ongemerkt maken ze ons dagelijks leven veel gemakkelijker. Als ze niet begaanbaar zijn of zelfs helemaal ontbreken, worden we al snel geconfronteerd met vervelende omwegen - als we onze bestemming überhaupt nog kunnen bereiken.

Het is dan ook geen verrassing dat er veel op de steigerbouwer afkomt als er een nieuwe brug moet worden gebouwd of als er herstelwerkzaamheden aan een bestaande brug moeten worden uitgevoerd. De steigers die worden gebruikt mogen in het gunstigste geval geen grote belemmering vormen voor de verkeersroutes die de brug biedt of omzeilt. En er is nog veel meer om rekening mee te houden bij het plaatsen van een steiger rond een brug:

  • Gebrek aan vloeroppervlak voor de steigers, bijvoorbeeld als de brug langs water of een weg loopt.
  • Grote hoogtes waarvoor veel steigermateriaal nodig is.
  • Architecturale kenmerken die complexe statica vereisen.
  • Moeilijkheden om het steigermateriaal naar de projectlocatie te vervoeren, bijvoorbeeld als de brug door ruw terrein loopt.
  • Mogelijk noodzakelijke ondersteuningsconstructies, vooral bij het bouwen van nieuwe bruggen.
  • Middelen om het milieu en het water te beschermen, maar ook bescherming tegen lawaai kan nodig zijn.

 

Welk type steiger wordt gebruikt voor welk brugproject?

Om deze uitdagingen aan te kunnen, worden soms complexe steigerconstructies gebruikt. Welke steiger wordt gekozen voor welk type brugproject hangt, zoals zo vaak het geval is, sterk af van de aard van het werk. Ook worden er tijdens een brugproject vaak verschillende soorten steigers tegelijk gebruikt, vooral omdat de pijlers en de bovenbouw van de brug meestal apart in de steigers moeten worden gezet.

 

Modulaire steigers in bruggenbouw en renovatie

Vanwege hun veelzijdigheid kiezen steigerbouwers voor brugprojecten graag voor modulaire steigers zoals het Scafom-rux RINGSCAFF steigersysteem. Deze kunnen bijzonder flexibel worden aangepast aan de architecturale kenmerken van de brug en hebben een hoog draagvermogen, wat vooral nodig is bij het werken met zware materialen. Modulaire steigersystemen zoals RINGSCAFF kunnen ook worden gebruikt als ondersteuning om bijvoorbeeld nieuw gebouwde brugdelen te ondersteunen totdat ze zelf dragend zijn. Klik voor meer informatie over modulaire en systeemsteigers op de link.

 

Modulaire steiger RINGSCAFF op hangbrug in Keulen, Duitsland.

 

Hangsteigers in bruggenbouw en renovatie

Als er water of verkeer onder een brug doorstroomt, is een klassieke staande steiger gewoon niet haalbaar. En dat is precies wanneer hangsteigers tot hun recht komen. Ze hebben geen vloeroppervlak nodig en maken het mogelijk om met relatief weinig materiaal op grote hoogte te werken. Moeilijk bereikbare werkplekken zoals de onderbouw van een brug kunnen op een veilige manier toegankelijk worden gemaakt met flexibele modulaire hangsteigers zoals Scafom-rux RINGSCAFF SKY. Klik hier voor meer informatie over hangsteigers.

 

De Elstertal brug in Saksen, Duitsland, werd gestut met 70.000 m3 RINGSCAFF modulaire steigers en 17.000 m3 hangsteigers.

 

Gevelsteigers in bruggenbouw en renovatie

Gevelsteigers zijn waarschijnlijk de meest gebruikte steigers bij renovatie en verbouwing. Ze kunnen ook worden gebruikt voor werkzaamheden aan een brug, bijvoorbeeld voor kleine corrosiebeschermingswerkzaamheden. Om redenen van kosten en tijd is het gebruik van gevelsteigers in brugprojecten echter vrij zeldzaam, zodat de voorkeur wordt gegeven aan modulaire en hangsteigers.

 

70.000 m3 RINGSCAFF modulaire steigers voor renovatie Elstertalbrug

De renovatie van de Elstertalbrug in de regio Vogtland in Saksen, Duitsland, laat zien hoe spectaculair steigerprojecten op bruggen kunnen zijn. Bekijk de video hier:

 

 

Ben je geïnteresseerd in onze steigeroplossingen voor bruggenbouw? Neem dan contact op met ons team.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 8 en 8?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.