Tips voor goed steigeronderhoud

Tips voor goed steigeronderhoud

Je veiligheid op de steiger heeft niet alleen te maken met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en een steigersysteem van hoge kwaliteit, maar ook met het juiste onderhoud van je steigermateriaal. Dus voordat je begint met het opbouwen van je steiger op locatie, moet je ervoor zorgen dat alle onderdelen veilig zijn om te gebruiken.

Lees hier hoe je je steigermateriaal in goede conditie houdt.

 

Inspecteer je steigermateriaal regelmatig en vervang beschadigde onderdelen in een vroeg stadium

Op de bouwplaats wordt het materiaal meestal niet met fluwelen handschoenen aangepakt. Het is dus geen verrassing dat je steigermateriaal tijdens zijn levensduur tegen een stootje moet kunnen. Dus na verloop van tijd zijn er natuurlijk beschadigde steigerdelen die vervangen moeten worden.

Daarom is regelmatige inspectie van je steigermateriaal cruciaal. Hoe sneller je beschadigde steigerdelen vervangt of repareert, hoe beter. Beschadigd steigermateriaal brengt niet alleen jou en je bemanning in gevaar, maar kan ook andere steigeronderdelen beschadigen die nog in goede staat zijn.

Als je een beschadigd steigeronderdeel in je magazijn hebt gevonden dat niet meer gerepareerd kan worden, moet je het niet meer voor het oorspronkelijke doel gebruiken. Je hoeft het echter niet per se weg te gooien.

Hier volgen tips over wat je kunt doen, afhankelijk van de staat van het beschadigde steigerdeel:

 

1. De schade heeft geen invloed op het hele steigergedeelte

In dit geval kun je het steigerdeel opnieuw gebruiken. Als je een vervormd metalen steigerdeel hebt, kun je het beschadigde deel gewoon helemaal afzagen en er een steigerslof van maken om de steiger te stabiliseren. Gebruik hiervoor alleen onbeschadigde delen van de plank.

2. De schade heeft alleen invloed op de uiteinden van een steigerdeel

Als alleen de uiteinden van een steigeronderdeel beschadigd zijn, kun je overwegen om ze eraf te snijden en het onderdeel opnieuw te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de beschadigde uiteinden van een steigerbuis afsnijden en deze hergebruiken als een kortere steigerbuis.

3. De schade heeft invloed op het hele steigergedeelte

Als je het beschadigde steigeronderdeel niet opnieuw kunt gebruiken, kan het in de oud ijzer bak.

 

Zorg dat je steigermateriaal schoon is voordat je het opbergt

Het schoonmaken van je onderdelen voor het volgende gebruik is een van de cruciale onderdelen van steigeronderhoud. Dit is niet alleen om visuele redenen, maar ook om ervoor te zorgen dat je geen schade of vocht mist die verborgen kan zitten onder vuil, beton, verfresten of iets dergelijks.

 

Verleng de levensduur van je steigermateriaal met optimale opslagomstandigheden

Alle steigerdelen zijn intact en schoon - dus het is tijd voor opslag. En ook al lijkt dit logisch: Correcte opslag is het begin en einde van steigeronderhoud. Om slijtage van het materiaal en corrosie niet te versnellen, moeten de opslagomstandigheden voorkomen dat het steigermateriaal in contact komt met grote hitte en vocht. Houten onderdelen zoals planken of losse onderdelen zoals bouten en moeren moeten indien mogelijk worden afgedekt. Dit omdat ze bijzonder gevoelig zijn voor schade door te veel vocht.

Stapelen moet ook voorzichtig gebeuren. Maar als het snel moet, schiet voorzichtigheid er soms bij in. Toch moet deze stap zorgvuldig worden uitgevoerd, anders is het gemakkelijk om onderdelen te verbuigen of te beschadigen. En dat kan later terugkomen in je financiën. Zorg er dus voor dat je team bekend is met de juiste opslag en stapeling van het steigermateriaal.

Als je lang iets uit je steigermateriaal wilt halen, is goed steigeronderhoud en investeren in steigermateriaal van hoge kwaliteit je sleutel tot succes. Voor meer informatie over wat voor steigermateriaal je het langst meegaat, lees je ons blogartikel over dit onderwerp.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 6 en 5 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.