Uitdagingen van moderne steigers

Uitdagingen van moderne steigers

De geschiedenis van steigers is waarschijnlijk bijna net zo lang als de geschiedenis van de mensheid zelf. Gewaagde hypothese, zeker. Maar eigenlijk is het waarschijnlijk dat zelfs prehistorische mensen al steigers gebruikten om hun grotschilderingen hoog op de plafonds van de grot van Lascaux in Frankrijk te schilderen, zo'n 17.000 jaar geleden.

Sindsdien is er natuurlijk veel gebeurd. Terwijl 100 jaar geleden houten steigers bijvoorbeeld nog overal ter wereld gangbaar waren, zorgde de industrialisatie ervoor dat stalen steigers steeds populairder werden, vooral in westerse landen.

De introductie van de systeemsteiger ging gepaard met grote vooruitgang op het gebied van eenvoud, veiligheid en snelheid. De buis- en koppelsteiger werd daardoor snel verdrongen als populairste steigertype.

De modulaire opbouwmethode in combinatie met het materiaal staal onderscheidt de steigers van vandaag dus duidelijk van hun historische voorgangers. Maar wie denkt dat alleen dit een moderne steiger maakt, zit er ver naast. Ook al staat traditie nog steeds hoog in het vaandel bij steigers - kijk maar naar de populariteit van de 07 steiger, die tot op de dag van vandaag voortduurt - zijn er tal van innovaties die erop gericht zijn om zowel bestaande als toekomstige steigertypes te moderniseren.

Maar wat kun je verwachten van de moderniseringen in steigers? Eerst en vooral moeten we kijken naar de uitdagingen die de huidige innovaties willen aanpakken. Hier zijn drie van de recente uitdagingen in steigers samengevat.

 

Uitdaging 1: Strengere veiligheidsvoorschriften voor steigers

Een goede innovatie in steigers heeft niet alleen de huidige uitdagingen in gedachten, maar ook altijd die van de toekomst. Een tijdloos onderwerp blijft hier ongetwijfeld de veiligheid van steigerbouwers en steigergebruikers. Elk ongeval op een steiger is er een te veel en daarom worden de veiligheidsvoorschriften voor de bouw- en steigerindustrie voortdurend aangescherpt.

Waarschijnlijk één van de meest besproken aanscherpingen van de veiligheidsvoorschriften van de afgelopen jaren zijn de geavanceerde leuningsystemen op de slag tijdens het opbouwen en afbreken van de steiger. Dit is bedoeld om de veiligheid van steigerbouwers tijdens de opbouwfase aanzienlijk te verbeteren. Veiligheidsnormen zoals de Duitse TRBS 2121 of de Engelse HSE omvatten al de geavanceerde leuningsystemen of andere valbeveiligingsmethoden tijdens het opbouwen, aanpassen of demonteren van een steiger - om maar twee voorbeelden te noemen.

Efficiëntie en zuinigheid mogen echter ook niet worden veronachtzaamd. En hier is het de beurt aan de steigerfabrikanten om eenvoudige en snelle oplossingen te ontwikkelen om gemeenschappelijke veiligheidsnormen betrouwbaar te kunnen implementeren.

 

Uitdaging 2: Tekort aan geschoolde werknemers

De bouwsector is booming. Dat betekent volle orderboeken, ook bij de steigerbouwers. De enige ongunstige situatie is wanneer orders niet kunnen worden aangenomen omdat er simpelweg een gebrek aan personeel is. Net als in veel andere sectoren is het tekort aan geschoold personeel momenteel een van de grootste uitdagingen in de steigerbouw. En dit betreft zowel gekwalificeerd als ongeschoold personeel.

Om het personeelstekort in ieder geval te overbruggen, worden oplossingen gezocht om niet alleen personeel te werven en te behouden, maar ook om werkstappen in steigerbouw en -transport met zo min mogelijk personeel uit te kunnen voeren.

Ontwikkelingen gericht op het verminderen van gezondheid gerelateerd verzuim van werknemers door rekening te houden met ergonomie en andere gezondheidskwesties worden ook steeds relevanter.

 

Uitdaging 3: Digitalisering in steigers

Als je de bouwsector vraagt naar de grootste uitdagingen en veranderingen van het heden en de toekomst, komt één term gegarandeerd steeds weer terug: digitalisering.

Eén ding is zeker: wie zijn bedrijf voorbereidt op digitalisering, bereidt het ook voor op de toekomst. In de meeste gevallen worden processen die al heel lang bestaan, heroverwogen om hun productiviteit en efficiëntie op de lange termijn te verhogen.

In de steigerbouw bijvoorbeeld wordt de overstap naar innovatieve digitale planning en digitale IT- en logistieke processen steeds relevanter. Bijvoorbeeld,

  • Het digitaal vastleggen en volgen van voorraadmateriaal kan inventarisatieprocessen vereenvoudigen,
  • 3D-planning kan de klassieke pen en papier vervangen,
  • of het werken met de BIM-methode kan de branche-overschrijdende uitwisseling en samenwerking verbeteren.

Dergelijke veranderingen in de manier waarop steigers werken zijn al deels terug te vinden in de wensen van klanten en wettelijke eisen.

Hoewel de digitalisering van het ambacht steeds meer wordt gestimuleerd, zijn er ook barrières die eerst moeten worden geslecht. Zorgen over de afhankelijkheid van derden, kosten en gegevensbescherming zijn veelvoorkomende redenen waarom de digitalisering van steigers vaak met argusogen wordt bekeken, ondanks de voordelen op de lange termijn. De verandering van een analoge naar een meer digitale manier van werken gaat daarom momenteel nog gepaard met veel overtuigingskracht.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 8 en 8?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.