Waar komt de 07-maat eigenlijk vandaan?

Steigers zijn er in allerlei soorten en maten: ringlock, framesteigers, stempels en ga zo maar door. Maar één ding is altijd hetzelfde: een steigersysteem wordt uitgedrukt in metrische of 07-maten. Het gebruik van het metrische systeem spreekt voor zich: 1 + 1 = 2. Het is de snelste en eenvoudigste manier om de afmetingen van een steiger te berekenen. Dit is een van de redenen waarom onze metrische SUPER-gevelsteiger een van de snelst en makkelijkst te monteren gevelsteigers op de markt is. Maar ook de 07-maat is van oudsher erg populair. Waar deze framebreedte van 0,73 m precies vandaan komt, ligt minder voor de hand. Voor het antwoord moeten we een stukje terug in de tijd - naar de vorige eeuw, om precies te zijn.

In de jaren '50 zorgde de introductie van steigersystemen voor een revolutie in de steigerbranche: doordat er tijdens het monteren en demonteren minder losse onderdelen en handmatige handelingen nodig waren, boden deze systemen belangrijke voordelen boven de traditionele steigertypes. De geprefabriceerde onderdelen van het steigersysteem brachten ook vaste maten met zich mee: zo werden een framebreedte van 0,73 m en veldlengtes van 07 de standaard.

Daarmee is natuurlijk nog niet duidelijk waarom het precies 0,73 meter moest zijn. Dat komt door de specie. Of eigenlijk door de standaard diameter van de kuipen waarin de metselaars de specie mee de steiger op namen. Om deze kuipen neer te kunnen zetten op de steiger, moesten de frames een bepaalde breedte hebben: 0,73 meter.

 

 

Vanuit praktisch oogpunt is de breedte van 0,73 m tegenwoordig niet meer nodig. Steigerbouwers die bijvoorbeeld materiaal willen besparen, geven vaak de voorkeur aan metrische afmetingen. De 07-maat wordt vandaag de dag echter nog altijd gebruikt. Die scoort namelijk op één bepaald punt nog steeds heel goed: systeemcompatibiliteit. Dat kan het metrische systeem ook, maar als de voorraad van een steigerbouwer van oudsher bestaat uit de traditionele 07-maat, moet nieuw materiaal om kosteneffectief te zijn natuurlijk combineerbaar zijn met het oude.

Bij Scafom-rux kunt u simpelweg kiezen in welke maat u uw steigerproducten wilt - wij werken met zowel metrische als 07-maten. Download onze brochure Smart Details voor een overzicht van onze producten.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 8 en 1?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.