Waarom een steigerbuis van 1 ½ inch geen diameter van 1 ½ inch heeft

Waarom een steigerbuis van 1 ½ inch geen diameter van 1 ½ inch heeft

Wie met steigers werkt kan niet om het getal 48,3 heen. Waar je ook komt, een steigerbuis zal altijd een standaard diameter van 48,3 mm hebben. Dit getal is nog steeds afgeleid van zijn oude meeteenheid van 1 ½ duim. En het feit dat we steigerbuizen, buizen met schroefdraad en dergelijke tegenwoordig niet meer in inches meten heeft ook een heel specifiek doel: uniformiteit. Fouten en verwarring kunnen gemakkelijk vermeden worden door een uniform systeem van meten te gebruiken. En het is precies daarom dat de meting van een steigerbuis in inches in Europa en grote delen van de wereld plaats moest maken voor het metrieke stelsel. Lees hier meer over de invoering van het metrieke stelsel.

Een steigerbuis heeft niet eens een diameter van 1 ½ inch

Maar wacht even. Je hoeft niet eens goed te meten om te beseffen dat 1 ½ inch 38,1 mm is en niet 48,3 mm. Niemand heeft echter een fout gemaakt bij de omrekening van inches naar metrisch, maar de hele zaak heeft historische redenen.

1 ½ inch steigerbuis diameter heeft oorspronkelijk betrekking op de binnendiameter. Om in het verleden een stabiele stalen buis te maken was meer materiaal nodig, vanwege de slechtere kwaliteit van het staal en de productiemogelijkheden in vergelijking met tegenwoordig. Omdat er meer staal nodig was voor een stabiele buis, waren de buiswanden bijgevolg dikker en de binnendiameter dus kleiner.

Tegenwoordig kunnen we met minder staal toe om een stabiele buis te maken. Er kan materiaal bespaard worden en de buiswanden kunnen dunner zijn. Bijgevolg is de binnendiameter ook groter, terwijl de buitendiameter gelijk blijft. En dat is belangrijk want, zoals de vakman weet, is het de buitendiameter die telt. Koppelingen en andere steigeronderdelen moeten immers betrouwbaar zijn en altijd passen. Het is dus niet verwonderlijk dat bij het opgeven van de diameter van een steigerbuis tegenwoordig de doorslaggevende buitendiameter bedoeld wordt en niet, zoals vroeger, de binnendiameter. Die moet immers altijd gelijk blijven, ongeacht de staalkwaliteit en de wanddikte. In de loop van de tijd verloor de buis zijn uitwendige diameter niet, maar kreeg alleen een grotere inwendige diameter, om de oude normen te kunnen handhaven.

EN 39 zorgt voor uniforme buitendiameters van steigerbuizen

De aanduiding 1 ½ inch steigerbuis is ondanks alle vooruitgang tot vandaag gebleven. Toch kun je er altijd op vertrouwen dat een steigerbuis altijd een buitendiameter van 48,3 mm heeft. Dit wordt gegarandeerd door EN 39, die een genormaliseerde diameter van buizen voorschrijft. Systeemvrije steigerbuizen moeten daarom altijd een buitendiameter van 48,3 mm en een nominale waarde van minstens 3,2 mm hebben - ongeacht hoe ze genoemd worden. De binnendiameter kan variëren, afhankelijk van de staalkwaliteit, terwijl de buitendiameter steeds gelijk blijft.

Veel dingen in de steigerbouw zijn altijd zo geweest - maar waarom? Zo is er bijvoorbeeld de 07 meting, die het onderwerp is van veel verschillende theorieën. Je kunt er meer over lezen in onze blog.

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 1 en 2 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.