Wat je in gedachten moet houden voor het gebruik van de PBM's

PBM - Wat je erover moet weten

PBM, de afkorting voor persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen van hoogte, zijn verplicht wanneer collectieve veiligheidsmaatregelen niet voldoende kunnen worden uitgevoerd. Bij correct gebruik zorgt de PBM, bijvoorbeeld in de vorm van een veiligheidsharnas, ervoor dat je bij een val wordt afgeremd of opgevangen.

Om je PBM's veilig te gebruiken, moet je een paar dingen weten en in acht nemen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.  

 

Een geschikt PBM kiezen

De beslissing welke PBM’s voor jou de juiste zijn moet altijd weloverwogen zijn en overeenkomen met de operationele eisen. De basisregel is dat de gebruikte PBM’s altijd aangepast moeten zijn aan de individuele werksituatie en aan jou als gebruiker. Bij het kiezen van geschikte PBM’s geeft de wettelijk voorgeschreven risicobeoordeling informatie over de eisen waaraan het bij dagelijks gebruik aan moet voldoen. Bij je keuze moet je bijvoorbeeld op het volgende letten:

  • Je PBM's moeten goedgekeurd zijn.
  • Zorg ervoor dat de PBM een CE-markering heeft (Europa) of voldoet aan de normen van OSHA/ANSI (VS), CSA (Canada) of AS/NZS (Australië/Nieuw-Zeeland).
  • De PBM moet individueel aan je lichaam kunnen worden aangepast.
  • Houd rekening met de noodzakelijke actieradius en de valhoogte.

Op basis daarvan kun je bij de fabrikanten of leveranciers offertes aanvragen voor de betreffende PBM's. Advies over de beslissing voor een geschikt PBM van een opgeleide specialist kan je ook helpen een beslissing te nemen en je tijd en geld besparen. Ons Scafom-rux team helpt je graag.

 

Training is een must voor het gebruik van PBM's

Als je PBM's wilt gebruiken bij het werken op steigers, moet de werkgever zorgen voor een passende training over het gebruik van die betreffende PBM’s. Minstens één keer per jaar moet je daarom instructie/toolbox meetings krijgen over het gebruik van PBM's. Je leert en verdiept je onder andere in

  • hoe je de PBM's op de juiste manier aantrekt
  • hoe je geschikte bevestigingspunten van je PBM kiest
  • hoe je de PBM's moet opbergen en onderhouden en hoe je ze voor elk gebruik moet controleren
  • hoe je je in bepaalde situaties moet gedragen bij het gebruik van PBM's

Om ervoor te zorgen dat PBM's in elke situatie veilig zijn, moeten ze regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Als je meer wilt weten, lees dan de volgende keer deel 2 van de PBM Blog.

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Tel 7 en 4 bij elkaar op.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.