Wat moet je weten over PBM-inspecties?

Wat moet je weten over PBM-inspecties?

PBM's kunnen in noodsituaties al snel een echte redder in nood zijn. In ons vorige bericht over PBM's hebben we samengevat waar je rekening mee moet houden voordat je ze gebruikt. Hoewel het gebruik van PBM's kan helpen om het aantal ongevallen met ernstige of zelfs dodelijke afloop te verminderen, kan het ook risico's met zich meebrengen waar je je bewust van moet zijn. Met name de slijtage van afzonderlijke onderdelen kan snel een veiligheidsrisico worden. Het goede nieuws is dat je dit kunt voorkomen. We leggen hier uit hoe je dat kunt doen.

 

Regelmatige inspectie van je PBM's is verplicht

Het controleren van je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor elk gebruik is de eerste belangrijke stap in het waarborgen van de hoogst mogelijke veiligheid bij het werken op hoogte. Je kunt deze controle eenvoudig zelf uitvoeren. Eenmaal per jaar moet je je PBM's ook laten keuren door een deskundige, zoals de wet voorschrijft. Tijdens deze keuring worden je PBM's gecontroleerd op uiterlijke beschadigingen en op goede werking.

 

Wat wordt er precies gecontroleerd tijdens de jaarlijkse inspectie van je persoonlijke beschermingsmiddelen?

De inspectie van je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) omvat de volgende stappen:

  1. visuele inspectie op externe schade
  2. functietest
  3. controle van de geldigheidsduur

Als je PBM's niet meer geldig zijn, is het tijd om te investeren in een nieuwe. De gebruiksduur is beperkt tot 10 jaar voor bijvoorbeeld harnassen.

Als je PBM de jaarlijkse inspectie door een expert doorstaat, krijg je een inspectiebewijs. Dit is belangrijk omdat je de uitrusting alleen daarmee mag blijven gebruiken. Aan de hand van het serienummer, dat elk harnas heeft, kan het testresultaat altijd worden toegewezen aan het juiste harnas.

 

Inspectie van de reddingsuitrusting op hoogte

Er moet altijd een reddingkit voor werken op hoogtes worden meegenomen als dit uit de risicobeoordeling blijkt. En het moet ook jaarlijks worden geïnspecteerd. Gelukkig wordt het niet zo vaak gebruikt als je persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarom raden we aan om reddingsmateriaal voor hoogtes op te bergen in vacuümkoffers. Die kunnen dan direct worden gebruikt zodra de koffer wordt geopend, zonder dat het regelmatig moet worden gecontroleerd door een expert. Je kunt de jaarlijkse controle op volledigheid zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een door jou aangewezen persoon.

 

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Wat is de som van 5 en 6?

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.