Wat is BIM? - Building Information Modeling uitgelegd

Wat is BIM? - Building Information Modeling uitgelegd

Heb je wel eens van BIM gehoord? Building Information Modeling wordt eigenlijk steeds meer gebruikt in de bouw. En dat geldt ook voor steigers. Dus als je goed voorbereid wilt zijn op de toekomst, moet je jezelf al vroeg met het onderwerp bezighouden. Maar wat houdt BIM eigenlijk in? We hebben de methode hier kort uitgelegd.

BIM uitgelegd in een notendop

 

Het vaststellen van de best mogelijke planningsbetrouwbaarheid is waarschijnlijk één van de grootste uitdagingen bij een bouwproject. Vooral bij grote en complexe project is een juiste voorbereiding essentieel.

Dit is waar BIM om de hoek komt kijken. Building Information Modelling (BIM) is bedoeld om de betrouwbaarheid van de planning te vergroten met behulp van een centrale gegevensbank over de hele levenscyclus van een bouwproject.

Heel kort uitgelegd is BIM een digitale methode die het informatiebeheer in bouwprojecten verbetert. BIM-projecten richten zich niet alleen op de bouwfase van een gebouw, maar ook op de hele levenscyclus ervan. BIM is bijvoorbeeld ook nuttig voor latere renovatiewerkzaamheden. BIM maakt onder andere het volgende mogelijk

  • een vlotte uitwisseling van informatie tussen verschillende vakgebieden en alle verantwoordelijken voor een bouwproject.
  • efficiëntere planning van een bouwproject, waarbij mogelijke fouten aanzienlijk worden geminimaliseerd en onverwachte vertragingen minder waarschijnlijk worden gemaakt.
  • een betere constructie van een gebouw in termen van milieueffecten tijdens de levenscyclus.

Dit en nog veel meer wordt bereikt met de centrale gedeelde gegevenspool. Iedereen die betrokken is bij een bouwproject heeft toegang tot deze gegevenspool. Dit betekent dat de meest actuele informatie altijd voor iedereen beschikbaar is. Op deze manier maakt BIM niet alleen een efficiënte uitwisseling van informatie tussen alle partijen mogelijk, maar vereenvoudigt het ook de verdere projectplanning.

 

Dankzij het digitale model dat is uitgerust met alle objectaspecten van het gebouw, kunnen tijdschema's optimaal worden gepland zonder conflicten met andere vakgebieden.

 

Wat betekent BIM in de praktijk?

Door alle benodigde gegevens van het geplande bouwobject digitaal vast te leggen in een gedeeld 3D-model, ontstaat er een naadloze informatiestroom tussen alle betrokken partijen.

BIM verbetert de informatiestroom tussen alle partijen die betrokken zijn bij een bouwproject.

 

Dit helpt om de planningsefficiëntie te verbeteren en om vervelende dubbele gegevensuitwisselingen of het mogelijk verlies van actuele informatie te voorkomen.

De datapool die met BIM is opgezet, helpt jou als steigerbouwer ook om je werk te verbeteren. En dat begint al met het vergemakkelijken van je werkvoorbereiding.

Hoe BIM werkt in de steigerbouw en hoe je het meeste voordeel kunt halen uit de methode, lees je in ons volgende blogartikel.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Bereken het volgende: 7 plus 1.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.