Buis-koppeling steiger: waarom traditionele steigers nog steeds populair zijn

De buis- en koppeling steiger: waarom dit traditionele steigertype nog steeds populair is

Traditie en innovatie gaan bij steigers hand in hand. Dit wordt weerspiegeld in de verschillende soorten steigers op de markt. Zowel moderne systeemsteigers als de beproefde buis- en koppeling steigers worden wereldwijd gebruikt. Beide steigertypen hebben hun eigen sterke punten en kenmerken. In dit artikel nemen we de traditionele buis- en koppeling steiger onder de loep en beantwoorden we de vraag waarom deze tot op de dag van vandaag op de markt is gebleven.

 

De buis- en koppeling steiger - een steigertype met een lange traditie

 

 

Of je het nu kent als buis en koppeling, buis en fitting of buissteiger, de buis en koppeling steiger heeft een lange traditie. Als één van de eerste stalen steigers verving hij in het begin van de 20e eeuw steeds meer de voorheen populaire houten steiger. Sindsdien is de buis- en koppeling steiger in gebruik op bouwplaatsen. Voor meer informatie over de ontwikkeling van steigers, klik hier.

De kracht van de buis- en koppeling steiger is zijn veelzijdigheid

Tot op de dag van vandaag waarderen gebruikers vooral het hoge draagvermogen en de veelzijdigheid van de buis- en koppeling steiger. In feite laat de buis- en koppeling steiger qua aanpasbaarheid weinig te wensen over. De staanders, liggers en diagonale buizen kunnen naar wens met koppelingen aan elkaar gekoppeld worden. Dit steigerontwerp maakt de buis- en koppeling steiger bijzonder aanpasbaar en daardoor geschikt voor de meest uiteenlopende projecten.

 

 

Omdat hij goed kan worden aangepast aan complexe constructies, wordt de buis- en koppeling steiger niet alleen gebruikt bij de bouw van flatgebouwen of kantoorgebouwen, maar is hij ook geschikt voor werkzaamheden aan koeltorens en raffinaderijen. Zelfs de gebruikelijke voorschriften voor werken op hoogte, zoals de HSE 2005, kunnen worden nageleefd met de traditionele buis- en koppeling steiger, omdat extra veiligheidsmaatregelen, zoals netten of kantplanken, naar behoefte kunnen worden aangebracht.

 

 

De traditionele steiger is echter voor verbetering vatbaar: de montage en demontage van de buis- en koppeling steiger kost veel tijd door de individuele aanpassing van elk verbindingselement en is minder eenvoudig en veel arbeidsintensiever dan bij moderne systeemsteigers. Vooral bij de montage van de individueel aangepaste verbindingen moet elke beweging perfect zijn, want die zijn bijzonder foutgevoelig.

 

De traditie leeft voort - de buis en koppeling steiger is vandaag de dag nog steeds populair

Toch blijft de buis- en koppeling steiger grote populariteit genieten, vooral in Azië, het Midden-Oosten en ook in grote delen van het Verenigd Koninkrijk. Vooral in het Verenigd Koninkrijk hangt de populariteit van de beproefde buis- en koppeling steiger nauw samen met het bijhouden van de traditie in de steigerbouw. Maar ook in het Verenigd Koninkrijk is er nu een trend naar meer gebruik van systeemsteigers. Dat komt omdat moderne systeemsteigers niet alleen voordelig zijn omdat ze snel kunnen worden opgebouwd en afgebroken, maar ook veel minder gevoelig zijn voor fouten vanwege de geprefabriceerde onderdelen. De conclusie is dan ook eenvoudig: qua veiligheid heeft de systeemsteiger een voorsprong op de buis- en koppeling steiger.

Wil je meer weten over de systeemsteiger en hoe je ermee aan de slag kunt? Blijf dan op de hoogte van onze komende blogpost.

Vooraf kun je hier gewoon de brochure van onze modulaire systeemsteiger RINGSCAFF downloaden en meer te weten komen over de voordelen van systeemsteigers.

 

Ga terug

Reacties

Reactie toevoegen

Bereken het volgende: 4 plus 2.

Neem contact op

Stronger. Together.

Het Scafom-rux-team is er om u te ondersteunen bij al uw vragen. Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken.